Biseksueel

 

Jij bent biseksueel...

Biseksualiteit is, net als hetero- en homoseksualiteit, een zelfstandige seksuele oriëntatie en geen keuze! Als je biseksueel bent wil je uiteraard kiezen voor een relatievorm die het beste bij je past. Het is mogelijk dat je daardoor in conflict komt met de meest gangbare relatievorm in Nederland: een monogame heterorelatie. De keuze voor je relatievorm hangt uiteindelijk af van jezelf en je omstandigheden. Je kunt alleen blijven, losse contacten hebben, meerdere relaties tegelijkertijd aangaan met mannen en vrouwen of voor een relatie met één man of vrouw kiezen. In al deze gevallen kun je je biseksueel blijven noemen.

Vaak worden bi's beschouwd als mensen die niet uit durven komen voor de homoseksuele geaardheid, maar biseksualiteit is een wereld op zich, juist doordat biseksualiteit automatisch onzichtbaar is wanneer je één partner hebt. Echter niemand kan jou als biseksueel een keuze afdwingen, net zo min als dat je iemand kunt dwingen homo of hetero te zijn. Je kunt je geaardheid tenslotte niet kiezen, maar je lifestyle wel. Wanneer je openlijk met je biseksualiteit wilt leven, kun je merken dat biseksualiteit niet overal (onmiddellijk) wordt geaccepteerd. Wanneer je meer de bi-scene leert kennen, kom je vanzelf in aanraking met een vrije en solidaire omgeving van herkenning waarin je niet meer steeds weer opnieuw alles hoeft uit te leggen.


...en de niet-bi -seksuelen dan?

Als je partner of iemand anders in je directe omgeving biseksueel is, dan is het belangrijk om te weten dat de plaats die biseksualiteit in het leven van elke biseksueel inneemt heel erg verschillend kan zijn per persoon.

Wil je graag weten wat biseksualiteit voor hem of haar betekent, praat er dan over met elkaar. Vooral binnen relaties is deze communicatie van het grootste belang!